Skip to main content

Vitae Residence" je namenski građen dom za smeštaj i negu starih lica u Beogradu |   | +381 011/400-71-46

Mitovi i činjenice o starenju

Kako nam se broj godina povećava, počinjemo da se plašimo za svoje zdravlje, svoj um, plašimo se da nekom ne budemo „na teretu“,  a opet, plašimo se usamljenosti. Da li zaista treba da se plašimo? Evo najčešćih zabluda o starenju i činjenica kojih treba da se držimo.

Mitovi  i činjenice o starenju

Zabluda: Kada starimo, moramo da budemo bolesni ili čak invalidni

Činjenica: Postoje neke bolesti koje su učestalije u starijem dobu. Međutim, starenje ne znači automatski loše zdravlje ili da ćemo biti vezani za hodalicu ili invalidska kolica. Jako mnogo starijih osoba uspeva da očuva svoje zdravlje i da jako dugo uživa u ispunjenom životu. Koliko ste puta samo čuli od nekog mlađeg čoveka kako prepričava da je neki „starac“ poneo težinu koju on ne bi mogao ni da podigne? U Vitae Residence domu za stare vodimo računa o tome da se korisnici zdravo hrane i svakodnevno vežbamo da njima, jer su to važne predispozicije za dug i zdrav život. Od rizika od hroničnih bolesti brani nas i pažljivo upravljanje stresom, zato se trudimo da u našem domu, pored podrške psihologa, korisnici dobiju podršku i do drugih članova tima, što je posebno važno u aktuelnoj situaciji.

Zabluda: Gubitak memorije neizbežan je deo starenja

Činjenica: Kako starimo, tako sve više primećujemo da se više ne sećamo nekih stvari tako lako kao ranije i dam treba više vremena kako bismo se nečega setili. Međutim, značajan gubitak pamćenja nije neizbežan rezultat starenja. Vežbanje svog uma i učenje novih veština mogu se izvoditi u bilo kom uzrastu, a postoji mnogo stvari koje možemo učiniti da naše pamćenje bude bolje. Naš dom za stare praktikuje svakodnevne aktivnosti usmerene na unapređenje mentalih funkcija i ponosni smo što kod nekih korisnika uspevamo da ostvarimo veliki napredak u tom smislu.

Zabluda: Stari pas se ne uči novim trikovima

Činjenica: Jedan od štetnijih mitova o starenju je da nakon određenog doba više jednostavno ne možemo da isprobamo ništa novo ili doprinesemo nečemu. Takav način razmišljanja je jako opasan jer vodi ka depresiji, pasivnosti i, samim tim, narušavanju opšteg zdravlja. A upravo je suprotno. Sredovečni i stariji odrasli jednako su sposobni da nauče nove stvari i napreduju u novim sredinama, a uz to poseduju mudrost koju su dobili sa životnim iskustvom. Ako verujete u sebe i imate poverenja u sebe, postavljate pozitivne osnove promene bez obzira na vaše godine. Nikada niste previše stari da ostvarite svoje snove!