Skip to main content

Vitae Residence" je namenski građen dom za smeštaj i negu starih lica u Beogradu |   | +381 011/400-71-46

Druženje u trećem dobu

Uživate u druženju, u tome da se nasmejete i podelite čašicu razgovora sa prijateljima?  Da li imate osećaj da je prošlo puno vremena od kako ste to radili? Da li se osećate usamljeno? To je, nažalost, često kod osoba u zrelim godinama, posebno kod onih koji žive sami.

Druženje u trećem dobu

Kad smo mladi, socijalizacija nam pomaže dase razvijemo kao osoba, a u starijem dobu da ostanemo osoba kakva smo bili. Ako to izgubimo, bilo da je to zbog zdravstvenog stanja ili zbog smanjivanja kruga prijatelja iz bilo kog razloga, to ima veliki uticaj na naš život i zdravlje. Stručnjaci procenjuju da je usamljenost jednako štetna po naše zdravlje kao neke loše navike, poput konzumiranja cigareta, na primer.  Usamljenost dovodi do problema sa nesanicom, utiče na krvni pritisak, izaziva depresiju i stres, pogoršava kognitivne sposobnosti. Odgovor na usamljenost je druženje! Posebno ako imamo u vidu osetljivost zdravlja u starijim godinama, održavanje društvenog života je važno u cilju sprečavanja dodatnih zdravstvenih problema.

Održavanje postojećih i uspostavljanje novih prijateljstava, razgovor, smeh, čine da se radujemo svakom danu, pomažu nam da imamo pozitivan pogled na život i podstiču naše mentalno zdravlje.   Uz to, ako smo spremni na druženje, veća je verovatnoća da imamo volje da učestvujemo i u fizičkim aktivnostima kojima ćemo održavati zdravu telesnu težinu, ojačati srce i usporiti pojavu mnogih bolesti koje nas vrebaju u trećem dobu.

Povezanost i interakcija sa drugima jedan je od glavnih razloga što mnogi članovi porodice odlučuju da je za njihovu voljenu osobu koja je došla u određene godine najbolje rešenje boravak na mestu gde mogu da dobiju svu pomoć koja im je neophodna i druže se sa drugim ljudima, a to je posebno važno za osobe koje imaju smanjenu sposobnost kretanja. Vitae Residence je baš takvo mesto i pruža svojim korisnicima sve prednosti aktivne društvene zajednice. Mesto na kome korisnici ostaju aktivni u skladu sa svojim mogućnostima, baveći se stvarima koje doprinose njihovom mentalnom i fizičkom zdravlju. Igranje karata i drugih društvenih igara sa prijateljima, šetnje ili jednostavno ćaskanje uz šoljicu kafe samo su neke od stvari koje mogu da rade, a koje su izuzetno korisne za njih.

Kako neko koga volimo stari i sve mu je teže da izađe iz kuće i vidi se sa svojim prijateljima, sve je važnije osmisliti način kako mu pomoći da ne bude usamljen.  Imajući u vidu sve veći problem sa nedostatkom vremena, važno je imati podršku u brizi o našim voljenima, nekoga na koga možemo da se oslonimo da će na pravi način brinuti o njima i omogućiti im da, između ostalog, imaju bogat društveni život i puno aktivnosti.

 

Tim Vitae Residence